BIOGRAAF

 

Het idee kwam van mijn vader. Hij wilde graag voor zijn 85e verjaardag een biografie over zijn leven. Zijn levensverhaal moest maar eens in boekvorm verschijnen. Het was de hoogste tijd, vond hij. Zes weken later was het boek af. Niet lang daarna volgde een ondernemer uit Lopik die zijn biografie cadeau kreeg van zijn vrouw en zijn zoon. Hij was net 70 jaar geworden en nam afscheid van het bedrijf dat hij zelf groot heeft gemaakt. Een mooi moment voor een boek over zijn vruchtbare leven.

 

LEVENSVERHAAL

Beiden heb ik 4 keer geïnterviewd, gemiddeld 2 uur per gesprek. Soms was dat een uitdaging, met name bij de ondernemer die van nature niet zo’n prater is. Gelukkig heb ik een zeer ruime ervaring in het interviewen van mensen; ik heb de afgelopen 30 jaar met honderden mensen vraaggesprekken gevoerd, soms kort, soms urenlang. Het geeft mij veel voldoening om iemand te doorgronden en zijn of haar levensverhaal zorgvuldig en vlot leesbaar uit te werken.


BIOGRAFIE

"Mijn levensverhaal in een boek? Maar zo bijzonder is mijn leven toch helemaal niet?" 

Het een gedachte die je vaak hoort. Ik ben het daar niet mee eens. Naar mijn stellige overtuiging zijn er nog vele niet vertelde levensverhalen die een zorgvuldig en mooi geschreven biografie verdienen. Uw levensverhaal in boekvorm is persoonlijk en tastbaar. 

 
Vier redenen om uw levensverhaal te laten schrijven: 

1. Omdat uw leven in boekvorm ervoor zorgt dat uw herinneringen - de ups en downs – aan uw leven behouden blijven. Voor uzelf, uw kinderen, kleinkinderen en uw vrienden. Hoe zag uw jeugd eruit, uw schooltijd, hoe verging het u in de liefde en tijdens uw werkbare jaren? Hoe kijkt u naar de maatschappelijke en politieke ontwikkelingen die u heeft meegemaakt? Waar bent u trots op of heeft u misschien spijt van? En welke levenslessen wilt u uw dierbaren meegeven?

2. Omdat u misschien tot de generatie behoort die nog sterke herinneringen heeft over historische gebeurtenissen die u heel bewust heeft meegemaakt: de Tweede Wereldoorlog, Nederlands-Indië of de zware tijd van de Wederopbouw; een tijd waarin de televisie nog niet in alle woonkamers stond. Door hier over te vertellen blijft uw kennis over die andere tijden behouden.

3. Omdat het kan opluchten om te praten over zaken waarover u lang gezwegen heeft. Misschien bent u al niet zo'n prater, maar het kan helpen om uw gevoelens over de verwerking van een ernstige ziekte of de dood van een dierbare rustig te vertellen en op een rijtje te zetten. Het kan prettig voor uzelf zijn, maar ook nog eens voor meer begrip zorgen bij een familieleden of vrienden.

4. Omdat u aan uw nageslacht - kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen - kan vertellen wat uw rol is geweest in hun familiegeschiedenis, waar hun wortels liggen. Wat voor man was uw vader, hun overgrootvader? Was hij streng? En in hoeverre lijkt u op uw moeder, die u al op jonge leeftijd verloren bent? Hoe zag het dorp waar u opgegroeid bent er toen uit? 

 

MOGELIJKHEDEN & PRIJZEN

 

Ieder boek is maatwerk. Het is dan ook zo dat in principe alles mogelijk is als het gaat om inhoud en vorm van uw biografie. Het is vooral afhankelijk van uw wensen. Wilt u een korte periode uit uw leven bespreken of wilt u uw levensverhaal zeer uitgebreid en gedetailleerder kwijt? Om een idee te geven staan hieronder 2 prijsvoorbeelden. Bij beide opties geldt dat ze aangepast of uitgebreid kunnen worden. Bijvoorbeeld met meer interviews, meer foto’s of een ander formaat. Alles is bespreekbaar, veel is mogelijk. 

 

MINI BIOGRAFIE OF HET KLEINE LEVENSVERHAAL

Deze bescheiden biografie gaat over een specifieke periode uit uw leven, bijvoorbeeld uw jeugd of over uw loopbaan. Of misschien wilt u gewoon uw visie op het leven en de wereld geven. Ook dat kan. Het boekje is gebaseerd op 2 gesprekken van ongeveer 1,5 uur en zal 48 pagina’s dik zijn met een softcover. Er is ruimte voor 10 foto’s.

PRIJS: 1095 euro

Puntsgewijs:

 •  2 interviews van 1 tot 1,5 uur
 •  48 pagina’s op B5 formaat
 •  10 kleurenfoto’s + coverfoto
 •  1 correctieronde
 •  Softcover
 •  25 exemplaren (bijbestellen kost 7,50 euro bij bestelling van 10 exemplaren)
 •  Gratis thuisbezorgd


Biografie Compleet

Bij deze optie staat u uitgebreid stil bij alle hoofdstukken in uw leven, van uw jeugd tot het heden. De biografie is gebaseerd op 5 gesprekken van 1,5 tot 2 uur, inclusief ons kennismakingsgesprek. Het boek is op A5 formaat (21x15 cm) en zal minimaal 116 pagina’s dik zijn en er is ruimte voor tenminste 30 kleurenfoto’s.

PRIJS: 3995 euro

Puntsgewijs:

 • 5 interviews van 1,5 tot 2 uur, inclusief het kennismakingsgesprek
 • 116 pagina’s op A5 formaat, gebonden
 • 30 kleurenfoto's
 • 2 correctierondes
 • Hardcover
 • 30 exemplaren (bijbestellen kost 15 euro bij een bestelling van 10 exemplaren)
 • Gratis thuisbezorgd

 

WERKWIJZE

1. Een kennismakingsgesprek om samen een plan te maken en uw wensen en de mogelijkheden te overleggen.
2. U ontvangt een offerte. Na akkoord starten de interviews en het uitzoeken van de foto’s.
3. Ik maak van die gesprekken een vloeiend lopend verhaal, onderverdeeld in hoofdstukken. Die eerste versie krijgt u ter controle opgestuurd.
4. Een ervaren vormgever giet het geheel - tekst en foto’s – in boekvorm. U krijgt, indien u dat wilt, de drukproeven opgestuurd.
5. Na de laatste controle van de drukproeven door een ervaren eindredactrice gaat het boek naar de drukkerij. De gedrukte exemplaren worden bij u           afgeleverd.

Van begin tot eind duurt het proces 8 tot 12 weken.